نفقه فرزند چیست و مبلغ آن چگونه محاسبه می شود؟ در چه شرایطی به فرزند نفقه تعلق نمی گیرد؟ قانون نفقه فرزند در سال 1401 چیست؟ این ها همه سوالاتی است که برای شما نیز ممکن است پیش آید و نیاز است که به تمامی آن ها پاسخ داده شود. در این مقاله می خواهیم به طور اختصاصی به نفق فرزند و قوانین حاکم بر آن بپردازیم. در حالت کلی می توان گفت نفقه به پرداخت هایی گفته می شود که از طریق دادگاه به همسر و یا همسر سابق در طلاق داده می شود. نفقه در واقع نوعی حمایت مالی از همسری می باشد که درآمد کمی دارد و یا اصلا درآمد ندارد. در قانون اسلامی نفقه به فرزند نیز تعلق می گیرد اما دارای قوانین خاص خود می باشد که در ادامه به آن می پردازیم. با گروه وکیل دادجویان همراه باشید.
نفقه فرزند بر عهده چه کسی است؟
مطابق با ماده 1198 قانون مدنی کسی ملزم به پرداخت نفقه می باشد که متمکن از دادن نفقه باشد. در واقع زمانی می تواند نفقه پرداخت کند که پس از آن، خود دچار مضیغه مالی نشود. در ادامه ماده 1199 قانون مدنی می گوید که نفقه فرزند بر عهده پدر می باشد و در صورتی که پدر فوت کند و یا توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد، انفاق بر عهده اجداد پدر یعنی پدر پدر می باشد. در صورتی که اجداد پدری نیز در قید حیات نباشند پرداخت نفقه بر عهده مادر می باشد. اما زمانی که مادر در قید حیات باشد ولی درآمد مالی برای پرداخت نفقه را نداشته باشد، پرداخت نفقه فرزند بر عهده اجداری مادری می باشد.
کسب اطلاعات بیشتر: همه چیز درباره مهریه
همچنین مطابق با ماده ۱۲۰۵ قانون مدنی در موارد غیبت یا استنکاف از پرداخت نفقه چنانچه الزام کسی که پرداخت نفقه برعهده است ممکن نباشد دادگاه میتواند با مطالبه افراد واجب النفقه به مقدار نفقه از اموال غایب یا مستنکف در اختیار آنها یا متکفل مخارج آنان قرار دهد و در صورتی که اموال غایب و مستنکف در اختیار نباشد همسر وی یا دیگری با اجازه دادگاه میتواند نفقه را به عنوان قرض بپردازند و از شخص غایب یا مستنکف مطالبه نمایند.
جهت دریافت مشاوره با وکیل طلاق توافقی با مجموعه وکلای دادجویان تماس حاصل نمایید.
اگر بخواهیم با یک مثال این موضوع را شرح دهیم به این صورت است که اگر یک فرزند، پدر و پدربزر پدری و مادر نداشته باشد. و یا اینکه این اشخاص توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشند؛ و پدربزرگ مادری و مادربزرگ پدری در قید حیات باشند. نفقه ی فرزند بین این دو به مساوات تقسیم می شود.
میزان نفقه فرزند چگونه تعیین می شود؟
جهت تعیین میزان نفقه فرزند عموما دادگاه های خانواده باید موضوع را به کارشناس مربوطه ارجاع دهند و کارشناس با توجه به شرایط زندگی فرزند و توانایی مالی والدین و یا فردی که قرار است نفقه ی فرزند را بپردازد و هزینه های متعارف مانند تامین مسکن، خوراک و پوشاک میزان نفقه را تعیین می کند. بنابراین در صورتی که پدری با وجود داشتن توانایی مالی از پرداخت نفقه به فرزند خود امتناع ورزد، فرزند می تواند از دادگاه شکایت کند.
میزان نفقه فرزند دختر در سال 1401
در مورد میزان نفقه باید گفت که قانون گذار مقدار معینی را برای نفقه ی فرزند دختر و یا پسر تعیین نکرده است. بلکه در صورت نیاز باید کارشناسی شده و سپس اعلام گردد. در واقع نفقه فرزند دختر در سال 1401 صرفا شامل اقلام ضروری وی می باشد که منوط به توانایی مالی نفقه نفقه دهنده است. در صورتی که طرفین نتوانند توافق کنند می توان موضوع را نزد قاضی عنوان کرد و قاضی همانند مورد تعیین نفقه زن با صدور قرار کارشناسی موضوع را تعیین و تکلیف می کند.
کسب اطلاعات بیشتر: بهترین وکیل غرب تهران
میزان نفقه فرزند پسر در سال 1401
در مورد میزان پرداخت نفقه فرزند پسر نکاتی وجود دارد که می بایست مورد بررسی قرار بگیرد. اولین مورد این است که مدت زمان پرداخت نفقه فرزند پسر تا زمانی ادامه دارد که به سن بلوغ و رشد عقلی رسیده باشد و خود بتواند با اشتغال زایی درامدی را کسب کند. اما در مورد اینکع نفقه فرزند پسر عهده چه کسی می باشد نیز سوالاتی وجود دارد. در درجه اول نفقه فرزندان چه پسر و چه دختر بر عهده پدر می باشد. اما در صورتی که پدر توانایی پرداخت نداشته باشد این مهم بر عهده مادر می باشد.
شرایط پرداخت نفقه به فرزند بالای 18 سال
در بخش های پیشین اشاره شد که پرداخت نفقه فرزند کسی را ملزم می کند دارای تمکن مالی باشد و پس از پرداخت نفقه خود دچار سختی و مضیقه نگردد. به همین دلیل طبق عرف نفقه فرزند پسر تا 18 سالگی بر عهده پدر می باشد و پس از آن اگر فرزند نتواند معیشت خود را تامین کند باز هم پرداخت نفقه بر عهده پدر می باشد که میزان آن را دادگاه تعیین می کند. اما در صورتی که فرزند دختر باشد تا زمانیکه ازدواج نکرده است هزینه های وی بر عهده پدر می باشد. اما دختری که ازدواج کرده و طلاق گرفته و به اصطلاح یک فرد مطلقه محسوب می شود و در خانه پدر سکونت دارد، نمی تواند به دلیل عدم پرداخت نفقه فرزند از پدر خود شکایت کند.
کسب اطلاعات بیشتر: بهترین وکیل برای طلاق به درخواست زن
نفقه فرزند پس از طلاق والدین
در صورتی که والدین از یکدیگر جدا شوند، پرداخت نفقه فرزند هیچ ارتباطی به اینکه حضانت فرزند بر عهده کدام والدین است ندارد. پس از طلاق زوجین حتی اگر حضانت فرزند با مادر باشد باز هم در دادگاه در مورد نفقه طبق مراحلی که در بخش های پیشین بیان شد نفقه فرزند تعیین می گردد. بنابراین در وهله اول پرداخت نفقه بر عهده پدر می باشد.
نکته: در صورتی که میزان نفقه ی فرزند را دادگاه تعیین کند اما هزینه های زندگی افزایش پیدا کند، می توان از دادگاه تقاضای تعدیل نفقه فرزند را درخواست نمود.
جهت دریافت مشاوره با وکیل حقوقی با مجموعه وکلای دادجویان تماس بگیرید
آیا به فرزند نامشروع نفقه تعلق می گیرد؟
فرزند نامشروع به فرزندی گفته می شود که خارج از عقد ازدواج موقت و یا رسمی به دنیا آمده باشد. بنابراین فرزند نامشروع نفقه ندارد چرا که ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند متولد شده باشد. به همین دلیل برای پرداخت نفقه فرزند نامشروع می بایست در ابتدا نسب فرزند ثابت شود و در صورتی که طرفین نتوانند با یکدیگر توافق کنند ملاک رای دادگاه می باشد.
نفقه فرزندخوانده چقدر است؟
در بسیاری از موارد مشاهده شده است که زوجین بنا به دلایلی مانند ناتوانی در فرزندآوری و یا دیگر دلایل از خود فرزندی ندارند و کودک دیگری را به فرزندخواندگی می پذیرند. در این صورت از نظر قانونی و با توجه به شرایط پدر یا برحسب مادر باید مطابق با سایر فرزندان به پرداخت نفقه وی اقدام کند.
وکیل برای دریافت نفقه فرزند
برای اینکه مراحل اداری گرفتن نفقه فرزند به راحتی طی شود این کار را می توان به یک وکیل خانواده متخصص سپرد. هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و مدارکی که در دست دارد می تواند جهت اثبات نفقه فرزند وارد عمل شود. در صورتیکه برای دریافت نفقه زن و یا فرزند نیاز به یک وکیل دارید و می خواهید مشاوره های لازم را داشته باشید می توانید با مجموعه وکلای دادجویان تماس حاصل نمایید و از مشاوره این مجموعه بهره مند شوید.